Wiemy jest niedziela, dodatkowo za oknem cudowna pogoda, jednak głód i burczenie w brzuchu nikogo nie wprawia w dobry nastrój.
Dziś przygotowałyśmy dla Was coś co nie zajmie Wam sporo czasu, nie będzie kosztowało tyle co obiad w restauracji, sprawi, że będziecie lekkie, najedzone,a przede wszystkim szczęśliwe !
Kruchy kurczak z zielonym towarzystwem :)
Czego potrzebujemy:
- 250 g mąki pszennej (osoby dbające o linię mogą wybrać mąkę pszenną pełnoziarnistą)
- 125 g zimnego masła
- 50 ml wody
- szczypta soli
- 1 zółtko
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 brokuła
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz
- ser feta
Przygotowanie spodu:
- Zaczniemy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i całość siekamy nożem. Następnie dodajemy wodę, szczyptę soli oraz żółtko i energicznie wyrabiamy ciasto. Po jego wykonaniu odłóżcie je na 30 minut do lodówki!
- Piekarnik nagrzewamy do 190 - 200 stopni. Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, po czym rozwałkowujemy ciasto (jego grubość zależy od naszych upodobań) i układamy w formie. Obowiązkowo dokładnie nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika, pilnujemy by delikatnie (bardzo delikatnie się zarumieniło!). Wtedy wyjmujemy i czeka na swoją kolej.
Zielone wnętrze:
- Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w ulubionej przyprawie (lub tylko doprawiamy solą i pieprzem). Następnie smażymy na odrobinie oleju lub masła.
- Zamrożony szpinak wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Jak odmarznie, czekamy jeszcze chwilę aby odparował. Dodajemy rozdrobniony czosnek i przyprawiamy solą oraz pieprzem (leniwym zamiast soli, pieprzu i czosnku polecam dodanie kostki rosołowej - mniej zdrowe ale równie smaczne). Dokładnie mieszamy.
- Brokuły wrzucamy na chwilę do gotującej się, osolonej wody i czekamy, aż się podgotują.
- Ser feta kroimy w kostkę i odkładamy na bok - przyda nam się później.
Złóż to w całość:
- Podpieczoną tartę wypełniamy szpinakiem.
- Układamy na nim ugotowane brokuły oraz usmażonego kurczaka
- Całość posypujemy serem feta i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Wyjmujemy, gdy kurczak będzie podpieczony a ser roztopiony.
- Kroimy na kawałki i delektujemy się razem z najbliższymi.
Do dzieła i smacznego ! Dajcie znać jak Wam wyszło :>
// J.
Wszystkie dni zapowiadają się obiecująco ale niedziela jak i u nas na blogu jest smakowita i to na nią czekamy najbardziej :) Propozycja bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu wbrew pozorom :D
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Mi zaraz po wejściu na Waszego bloga rzuciło się w oczy mnóstwo ciekawych przepisów :) Pozdrawiamy również i zapraszamy ponownie na naszego bloga :) //A.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńA mi się ostatnio marzyła właśnie taka tarta na wytrawnie... Dzięki, na pewno spróbuję :D
OdpowiedzUsuńŻyczymy smacznego :)
UsuńJakież pyszności na niedziele! :)
OdpowiedzUsuńWydaje się taka skomplikowana, ale wcale taka trudna nie jest :D Świetny pomysł na obiadek <3
Prosta i smaczna - idealna na leniwą niedzielę i niezapowiedzianych znajomych :> //J.
UsuńCiekawie wygląda ta tarta :)
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakuje ! :) //J.
UsuńPrzepyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńO to to ! :)
Usuń