niedziela, 30 sierpnia 2015

Smaczna niedziela #1

Kochane,

Wiemy jest niedziela, dodatkowo za oknem cudowna pogoda, jednak głód i burczenie w brzuchu nikogo nie wprawia w dobry nastrój.
Dziś przygotowałyśmy dla Was coś co nie zajmie Wam sporo czasu, nie będzie kosztowało tyle co obiad w restauracji, sprawi, że będziecie lekkie, najedzone,a przede wszystkim szczęśliwe !


Kruchy kurczak z zielonym towarzystwem :)

Czego potrzebujemy:
  • 250 g mąki pszennej (osoby dbające o linię mogą wybrać mąkę pszenną pełnoziarnistą)
  • 125 g zimnego masła
  • 50 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 zółtko
  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 brokuła
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • ser feta
Przygotowanie spodu:
  1. Zaczniemy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i całość siekamy nożem. Następnie dodajemy wodę, szczyptę soli oraz żółtko i energicznie wyrabiamy ciasto. Po jego wykonaniu odłóżcie je na 30 minut do lodówki!
  2. Piekarnik nagrzewamy do 190 - 200 stopni. Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, po czym rozwałkowujemy ciasto (jego grubość zależy od naszych upodobań) i układamy w formie. Obowiązkowo dokładnie nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika, pilnujemy by delikatnie (bardzo delikatnie się zarumieniło!). Wtedy wyjmujemy i czeka na swoją kolej.
Zielone wnętrze:
  1. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w ulubionej przyprawie (lub tylko doprawiamy solą i pieprzem). Następnie smażymy na odrobinie oleju lub masła.
  2. Zamrożony szpinak wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Jak odmarznie, czekamy jeszcze chwilę aby odparował. Dodajemy rozdrobniony czosnek i przyprawiamy solą oraz pieprzem (leniwym zamiast soli, pieprzu i czosnku polecam dodanie kostki rosołowej - mniej zdrowe ale równie smaczne). Dokładnie mieszamy.
  3. Brokuły wrzucamy na chwilę do gotującej się, osolonej wody i czekamy, aż się podgotują.
  4. Ser feta kroimy w kostkę i odkładamy na bok - przyda nam się później.
Złóż to w całość:
  1. Podpieczoną tartę wypełniamy szpinakiem. 
  2. Układamy na nim ugotowane brokuły oraz usmażonego kurczaka
  3. Całość posypujemy serem feta i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Wyjmujemy, gdy kurczak będzie podpieczony a ser roztopiony.
  4. Kroimy na kawałki i delektujemy się razem z najbliższymi.

Do dzieła i smacznego ! Dajcie znać jak Wam wyszło :>


// J.

11 komentarzy:

  1. Wszystkie dni zapowiadają się obiecująco ale niedziela jak i u nas na blogu jest smakowita i to na nią czekamy najbardziej :) Propozycja bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu wbrew pozorom :D
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi zaraz po wejściu na Waszego bloga rzuciło się w oczy mnóstwo ciekawych przepisów :) Pozdrawiamy również i zapraszamy ponownie na naszego bloga :) //A.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. A mi się ostatnio marzyła właśnie taka tarta na wytrawnie... Dzięki, na pewno spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakież pyszności na niedziele! :)
    Wydaje się taka skomplikowana, ale wcale taka trudna nie jest :D Świetny pomysł na obiadek <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosta i smaczna - idealna na leniwą niedzielę i niezapowiedzianych znajomych :> //J.

      Usuń

Dziękujemy za dodany komentarz :) zachęcamy do obserwowania nas - Twins :>